International school of Amsterdam

Quintess draagt hier de verantwoordelijkheid voor het regeltechnische onderhoud aan alle klimaatinstallaties, zoals warmtepompen, WKO-installaties en de monitoring van de dagelijkse aansturingen. Zodanig dat de aanstormende talenten zich in een comfortabel klimaat optimaal kunnen concentreren op de dagelijkse leerstof.

Beheer HVAC met technologie van Priva

Sinds de opening in 1964 is de International School of Amsterdam (ISA) alleen maar gegroeid. Door het stijgend aantal leerlingen was er behoefte aan meer ruimte en meer gebruiksgemak. Want als alles in het gebouw controleerbaar is, hebben gebouwmanagers meer tijd om zich te focussen op andere taken. Dat is vandaag mogelijk in ISA, dankzij de geavanceerde installaties van Priva.

Uitdaging: Meer leerlingen, meer ruimte, meer apparatuur

Kinderen van over heel de wereld volgen les aan de International School of Amsterdam. Rob Boos werkt al 36 jaar op ISA, waarvan 16 jaar als Operations Manager. Hij zag de school doorheen de jaren veranderen: “Het huidige hoofdgebouw staat er sinds 1996. In 2001 is er een sporthal bijgebouwd en in 2014 een nieuwe vleugel van 8.000 m2 voor vierhonderd extra leerlingen.” Voor die nieuwe ruimtes was regelapparatuur nodig. En na bijna twintig jaar gebruik waren ook de regelkasten van het hoofdgebouw aan vervanging toe.

Oplossing: Gebruiksvriendelijke vernieuwingen

Meet- en regelbedrijf Quintess kreeg de vraag om het bestaande systeem om te bouwen met Priva. “Er was al een WKO-installatie van Priva aanwezig in het gebouw”, kadert Rob Boos. “We vonden het Priva Blue ID-systeem zo efficiënt en gebruiksvriendelijk dat we hebben besloten om met hen verder te gaan.” Vanaf 2015 bracht Quintess een hele reeks vernieuwingen aan in de gebouwen van ISA. “We hebben in totaal tien regelkasten en vijf warmtepompen omgebouwd”, zegt Martijn Loeffen van Quintess. “Er zijn zestien nieuwe luchtbehandelingskasten, twintig afzuigventilatoren en honderd naregelingen geïnstalleerd. Om die hele infrastructuur te beheren, is er de Priva Building Operator-suite met Priva Alarms, TC Energy en BI Metrics. Met die pakketten kan de klant het systeem eenvoudig op afstand beheren en het energieverbruik monitoren.”

     

Voordelen: Intuïtief werken in een geïntegreerd systeem

Het nieuwe Priva-systeem brengt heel wat mogelijkheden met zich mee. Zo bekijkt Rob Boos van ISA alle installaties in een oogopslag via de app van Priva Building Operator. “Het Priva-systeem werkt heel intuïtief. Ik kan er de installaties mee monitoren en instellen in functie van de wensen van onze organisatie”, vertelt hij. “Voorheen stonden er allemaal afzonderlijke regelkasten”, beschrijft Martijn Loeffen. “Je kon niet van buitenaf zien of een verwarmingsinstallatie stond te verwarmen of af te koelen. Nu is alles gekoppeld aan elkaar. Je kunt in de app elke installatie oproepen en de stand van zaken zien. Dat houdt in dat de energiestromen zichtbaar zijn en de temperatuur beter beheerd wordt. Zowel warmte als koude kunnen getransporteerd worden van de ene installatie naar de andere.”

State-of-the-art sportruimte

In 2018 breidde ISA de bestaande sporthal uit met een fitnessruimte, een kantine en een luxueuze sportzaal die voorzien is van alle comfort. Een geautomatiseerde scheidingswand deelt de zaal in twee wanneer dat nodig is. “In elke helft van de sporthal hangt een comfortregelaar van Priva aan de muur: de Touchpoint”, zegt Martijn Loeffen. “Daarmee kan de leraar zelf de temperatuur en ventilatie in de sporthal aanpassen. Maar hij kan ermee ook de verlichting aan- of uitzetten, de scheidingswand activeren, de basketbalringen in hoogte verstellen en de zonwering bedienen.”

Altijd op de hoogte met Priva Alarms

De International School of Amsterdam is uitgerust met Priva Alarms, een oplossing die elke storing in het systeem doorstuurt naar de Priva Building Operator-app. “Als er een warmtepomp of sensor uitvalt, dan komt er binnen de minuut een melding op mijn telefoon”, vertelt Martijn Loeffen. “Wie die meldingen krijgt en wanneer? Dat kunnen we naar wens instellen. Gisteren werd ik nog gebeld om de school op vakantiemodus te zetten. Dat is snel gebeurd via de app.”

Andere projecten van Quintess